niedziela, 8 września 2013

W piątek 6. września, za namową mojego kolegi bloggera (Piwna Zwrotnica) spotkanego w pociągu, wybrałem się z nim na premierę nowości z Pracowni Piwa. Miała ona miejsce w krakowskiej Strefie Piwa, a bohaterem tego wieczoru miał być And Rus uwarzony w stylu Best Bitter. Na degustację musieliśmy poczekać aż do godziny 19. kiedy to pierwszą szklankę And Rus'a nalał sam Tomek Rogaczewski. Siedząc przy barze wraz z kolegą, oboje przystąpiliśmy do degustacji. 


Piana gęsta, drobnoziarnista i oblepiająca ścianki szkła.

Barwa mglista jasno miedziana.

Aromat bardzo przyjemny i nie atakujący - świeży, lekko ziołowy i cytrusowy.

W smaku początkowo wyczuwalna niemocna goryczka z lekkim słodowym podbiciem, po chwili pojawia się pewna cierpkość. Po lekkim ogrzaniu daje się wyczuwać przyjemna żywiczność pozostająca z nami aż do samego finiszu, który może zdawać się lekko wodnisty, ale nie stanowi to problemu. Piwo średnio treściwe, dość pijalne i orzeźwiające.

Wysycenie średnie, z wychyleniem do niskiego.




And Rus, jak i jego premiera były bardzo udane. Samo piwo idealnie sprawdzi się na wieczorny relaks z lekkim, przyjemnym i orzeźwiającym trunkiem. Atmosfera w Strefie Piwa także dopisywała, a sam Tomek Rogaczewski umilał czas swoimi anegdotami, jak chociażby tą, w której opowiadał, że wysłał w prezencie kega z podpisem AND RUS do Tomka Kopyry, a do pudła z przesyłką, wsadził kilka opakowań masła, na wypadek gdyby w piwie było za mało diacetylu :) Niewątpliwie, był to udany wieczór z dobrą inwestycją. Za niedługo, kolejny wpis o Pracowni Piwa...



Informacje szczegółowe o piwie:

  • Styl piwa: Best Bitter
  • Alkohol: 3,7% obj
  • Ekstrakt: 10,5°
  • IBU: ok. 35 
  • Pasteryzacja: nie
  • Dostępność: Strefa Piwa Pub w Krakowie
  • Cena: 11 zł
  • Pojemność: 0,5 l



Ocena

0 komentarze :

Prześlij komentarz