W piątek 6. września, za namową mojego kolegi bloggera (Piwna Zwrotnica) spotkanego w pociągu, wybrałem się z nim na premierę nowości z Pracowni Piwa. Miała ona miejsce w krakowskiej Strefie Piwa, a bohaterem tego wieczoru miał być And Rus uwarzony w stylu Best Bitter. Na degustację musieliśmy poczekać aż do godziny 19. kiedy to pierwszą szklankę And Rus'a nalał sam Tomek Rogaczewski. Siedząc przy barze wraz z kolegą, oboje przystąpiliśmy do degustacji.

Barwa mglista jasno miedziana.
Aromat bardzo przyjemny i nie atakujący - świeży, lekko ziołowy i cytrusowy.
W smaku początkowo wyczuwalna niemocna goryczka z lekkim słodowym podbiciem, po chwili pojawia się pewna cierpkość. Po lekkim ogrzaniu daje się wyczuwać przyjemna żywiczność pozostająca z nami aż do samego finiszu, który może zdawać się lekko wodnisty, ale nie stanowi to problemu. Piwo średnio treściwe, dość pijalne i orzeźwiające.
Wysycenie średnie, z wychyleniem do niskiego.

And Rus, jak i jego premiera były bardzo udane. Samo piwo idealnie sprawdzi się na wieczorny relaks z lekkim, przyjemnym i orzeźwiającym trunkiem. Atmosfera w Strefie Piwa także dopisywała, a sam Tomek Rogaczewski umilał czas swoimi anegdotami, jak chociażby tą, w której opowiadał, że wysłał w prezencie kega z podpisem AND RUS do Tomka Kopyry, a do pudła z przesyłką, wsadził kilka opakowań masła, na wypadek gdyby w piwie było za mało diacetylu :) Niewątpliwie, był to udany wieczór z dobrą inwestycją. Za niedługo, kolejny wpis o Pracowni Piwa...
Informacje szczegółowe o piwie:
- Styl piwa: Best Bitter
- Alkohol: 3,7% obj
- Ekstrakt: 10,5°
- IBU: ok. 35
- Pasteryzacja: nie
- Dostępność: Strefa Piwa Pub w Krakowie
- Cena: 11 zł
- Pojemność: 0,5 l
Ocena
0 komentarze :
Prześlij komentarz